Malteški dosijei – priča o Evropskoj Panami

INFOGRAFIKA: Malta dosije - primer istraživačkog data novinarstva

Data novinarstvo je najsloženija novinarska forma. Često zahteva i saradnju velikog broja novinara, analitičara i dizajnera. Jedan od odličnih primera je istraživački projekt Evropske istraživačke mreže (EIC) -“Malteški dosijei” na kome je mesecima radilo 13 medija i 49 novinara iz 16 zemalja, na 12 jezika.  

Malta, inače članica EU, rado prihvata velike kompanije i bogate privatne klijente koji pokušavaju da izigraju poreske sisteme u zemljama porekla. EIC i ekipa novinara istraživača kopala je po malteškim dokumentima i otkrila kako funkioniše poreski sistem Malte kome kompanije plaćaju najnižu taksu u EU, zbog čega je ova ostrvska država dobila nadimak “Evropska Panama”

Ispotavilo se da je ovako postavljen sistem doneo Malti 248 miliona evra prihoda u 2015. godini dok je druge zemlje koštao 4.2 milijarde evra izgubljenih prihoda od poreza.

Naftni tanker – poklon za Erdogana

Jedna od priča otkrivena tokom rada na ovom projektu je i 25 miliona dolara vredan tanker nafte koji je azerbejdžanski milijarder Mubariz Mansimov, inače “prijatelj” nekih svetskih moćnika, poklonio porodici turskog predsednika Erdogana 2008.godine.

theintercept.com


Mansimov je kako navodi portal Intercept, dve godine ranije postao turski državljanin i promenio prezime u Gurbanoglu, navodno po sugestiji samog Erdgoana. Nakon ovog poklona, njegov biznis je, kako pokazuju dokumenta, procvetao u Turskoj.

Malteška vlada: “Lažna vest”

Nakon objavljivanja ovog teksta širom sveta, malteški minister finansija okarakterisao je Malteške dosijee kao “lažnu vest” koja dovodi u opasnost privredu i zapošljavanje na Malti.

Premijer Muskat, u odgovoru na izveštaj, rekao je: “Oni pokušavaju da kažu da postoji nešto nelegalno u našem finansijskom sektoru, a istina je da je naš finansijski sistem isti kao što je bio I kada smo pristupili EU, koja ga je i odobrila”.   

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *