REKORDNE PREMIJE NA AUSTRALIAN OPENU 2019

Prvi ovogodišnji Grend slem na teniskom turu polako se privodi kraju, a osim imena pobednika ostaće zabeleženo i da je Australian Open 2019 odvojio rekordni novčani fond od 62,5 miliona australijskih dolara (38,3 miliona evra) – za 14 odsto više nego prošle godine, i duplo više u odnosu na samo pre šest godina (30 miliona).

Australijanci su, mereno evrima, za ovojanuarsko izdanje svog turnira izdvojili više nego Britanci za Vimbldon prošle godine (€ 37.6 miliona), nešto manje od Francuza (€ 39.2 miliona), dok za Amerikancima zaostaju oko 6 miliona evra. Donekle neznatne razlike u milionskim iznosima, imaju jednu zajedničku karakteristiku – neprekidni trend rasta (Tabela 1).

Grafikon Rast premija na grand slem turnirima
Tabela 1. Izvor: Zvanični sajtovi Grend slem turnira

Pravda za sve učesnike turnira

Konstantan rast ukupnog fonda na grend slem turnirima odražava se i na permanentni rast novčanih premija za igrače. Procentualno, u poslednjih pet – šest godina tu promenu najviše osećaju kvalifikanti i oni koji takmičenje završavaju u ranoj fazi turnira, kao i igrači u dublovima. Tako će, recimo, gubitnik u prvom kolu singla zaraditi ove godine u Australiji 75.000 tamošnjih dolara, ili 30 odsto više nego prošle godine, dok će poraženi u prvom kolu kvalifikacija dobiti 15.000, odnosno duplo više nego 2018 (Tabela 2).

Grafikon Australia Open 2019 - novcane nagrade
Tabela 2. Izvor: Australian Open

Istovremeno, što su igrači bliži završnici turnira, procentualni rast njihovih novčanih nagrada u odnosu na prethodnu godinu je niži. Pobednicima prvog ovogodišnjeg grend slem turnira u obe konkurencije pripašće tek vrlo skromnih 2,4 odsto više u odnosu na 2018. godinu. Doduše ta “skromna” pobednička premija iznosi 4.1 miliona australijskih dolara (2.51 miliona evra). I već je više nego udvostručena u odnosu na 2009.godinu (Tabela 3) i učetvorostručena u odnosu na 2002.

Grafikon Australian Open 2019 - Premije pobednika
Tabela 3. Izvor: Australian Open

Nagli skok premija u 21.veku

U trci za novčanim rekordima, sponzori četiri najveća teniska godišnja turnira, ma koliko da se prate, u poslednih pedesetak godina nisu uvećavali svoje fondove istim tempom (Tabela 4). Australijski i američki grend slem postali su znatno izdašniji u apsolutnim iznosima u poslednjih petnaestak godina u odnosu na preostala dva evropska, čije se premije kreću gotovo paralelnim ali ujednačenim ritmom u poslednjih pola veka (dok su premije u Parizu računate u francuskim francima, nagli skok od oamdesetih do prve godine ovog veka je zapravo bio samo posledica promenjive vrednosti valute).

Grafikon Rast premija za pobednike Grend slem turnira
Tabela 4. Izvor: Zvanični sajtovi GS turnira

 

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “REKORDNE PREMIJE NA AUSTRALIAN OPENU 2019”

Your email address will not be published. Required fields are marked *