NJUJORK, LONDON, PARIZ – I DALJE NAJPAMETNIJI GRADOVI

Koncept “Pametni gradovi” odavno više nije novost i “zabava” za multidisciplinarnu akademsku zajednicu i stručna udruženja, već realnost u koju su mnogi gradovi u svetu – bez obzira na veličinu – već uveliko zakoračili.

Pametni gradovi ili Smart cities su,  najkraće rečeno, gradovi koji svesrdno upotrebljavaju IoT (Internet of Things) uređaje  za prikupljanje i analizu podataka, a onda te date koriste za poboljšanje uslova života u zajednici kreirajući urbane modele za 21. vek.

Poput NJujorka, koji ima 8,7 miliona stanovnika (podaci iz 2017.godine) i koji je u vrhu pametnih gradova sveta, i gradić Trikala u Grčkoj, koji se pominje još u “Ilijadi” i danas ima 81.000 stanovnika, takođe je pametan grad. Gradske vlasti su na vreme shvatile značaj novih tehnologija, i krenule u priču. Da se počne, kažu, bilo je dovoljno samo nekoliko hiljada evra.

SVETSKE PRESTONICE – NAJPAMETNIJE

IESE biznis Centar za globalizaciju i strategiju IESE biznis univerziteta iz Navare petu godinu zaredom računa indeks Cities in Motion na osnovu koje koreira listu “Pametni gradovi u svetu“. Indeks se bazira na rangiranju devet kriterijuma koji određuju održivost i kvalitet života stanovništva u gradovima. NJujork, Pariz i London drže čelne pozicije zahvaljujući visokom rangu u većini ovih kategorija. Američka i  Britanska prestonica zamenile su mesta 2016 (kao i Toronto i Hong Kong – 8. I 9.), i od tada prvih devet sa TOP TEN liste pametnih gradova u svetu čvrsto drže svoje pozicije.

Ovih devet kriterijuma samo su generalni okvir velikog broja elemenata koji čine kompleksnu metodologiju ocenjivanja “pameti” gradova. Od prošle godine u nju su uključeni novi i podaci poput broja teorističkih napada ili broja Apple prodavnica, ili usklađenosti sa ISO 37120, poznatom i kao standard pametnih gradova, ili porasta temperature vazduha.

Mnogi od gradova sa ove liste napravili su veliki pomak u jednom, eventualno dva kriterijuma, ali to nije dovoljno da značajno napreduju na IESE listi. To je slučaj sa Montevideom, Bangokom, Kijevom ili Dohom, koji su na listi od 165 gradova pri dnu, kao “neuravnoteženi”.

Pametni gradovi u svetu 2018

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “NJUJORK, LONDON, PARIZ – I DALJE NAJPAMETNIJI GRADOVI”

Your email address will not be published. Required fields are marked *