KOSOVO – DOMINANTNA TEMA TV DNEVNIKA

Kosovo je bila dominantna tema informativnih emisija na televizijama sa nacionalnom frekvencijom – sa više od 5.000 priloga – od avgusta do decembra 2018. godine.

VIŠE OD 25% PRILOGA POSVEĆENO TEMI KOSOVA

Centralni dnevnici, koji i dalje privlače najviše pažnje gledalaca kada su u pitanju informativne emisije, trebalo bi da nas informišu o događajima u zemlji i svetu. Kako i koliko te informacije utiču na nas, predmet je socioloških istraživanja. Po količini tematskih priloga koji se emituju u centralnim dnevnicima televizija sa nacionalnom frekvencijom (RTS, Pink, Happy, Prva i O2) i televizije N1, Srbija je zemlja čijom informativnom sferom apsolutno dominira tema Kosova.

Kosovo dominanta tema centralnih dnevnika monitoring

Biro za društvena istraživanja – BIRODI, uradio je monitoring centralnih informativnih emisija na ovim TV stanicama za period 1. avgust – 31. decembar 2018, i rezultate objavio početkom marta ove godine.

Kao što se vidi iz prethodne infografike, temi Kosovo posvećuje se nešto više od četvrtine svih priloga u dvenicima. Ili, tri puta više od sportske i zabavne tematike.

BRISELSKI SPORAZUM

Onda, tu je i podstruktura kosovskih tema. Takse koje je Priština uvela Srbiji i oko kojih se sada vrte informacije o sveukupnim odnosima Beograda i Prištine – što međusobnim, što sa ostatkom sveta, u poslednjih pet meseci prošle godine nisu bile među značajnijim temama.

Kosovo udarna tema dnevnika struktura tema

SKORO TREĆINA PRILOGA O EU VEZANA ZA TEMU KOSOVA

Isto je i sa udelom kosovske tematike u prilozima vezanim za EU, Rusiju i SAD. Krajem prošle godine, kao i godinama unazad, problematika Kosova dominirala je prilozima o EU, čija je uloga o dijalogu i naporima da se krene ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, bila dominantna.

Kosovo tema u prilozima o EU, SAD i Rusiji

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “KOSOVO – DOMINANTNA TEMA TV DNEVNIKA”

Your email address will not be published. Required fields are marked *