INDEKS BEDE JOŠ DRŽI SRBIJU U TOP DESET

Available Downloads:

Indeks bede još drži Srbiju na listi top deset zemalja koju agencija Blumberg objavljuje petu godinu za redom. Srbija je trenutno na desetom mestu, ali prognoze indeksa za ovu godinu upućuju da će napustiti ovo nimalo poželjno društvo.

Srbija je u najnovijem izdanju Indeks bede (Misery Index) koji kombinuje stope inflacije i nezaposlenosti u 62 države, iz kojih Blumberg ima najkompletniji uvid u potrebne podatke,  sa prošlogodišnjeg 8. mesta skočila na 10.

Blumbergov indeks ne pruža pravi uvid u situaciju u svetu, samim tim što posmatra samo trećinu zemalja, i kombinuje samo dva kriterijuma. Ipak, po mišljenju mnogih stručnjaka, ta dva kriterijuma prelamaju neke od bitnih karakteristika u posmatranim društvima, relevantnih za svakodnevni život građana, i tako formiraju indeks bede.

Venecuela petu godinu za redom suvereno drži “najbedniju” poziciju, uveliko zahvaljujući galopirajućoj inflaciji koja će, prema prognozama, ove godine probiti 8 miliona procenata, odnosno osmostruko nadmašiti samu sebe iz prethodne godine.

Na drugom kraju su, redom, Tajland (2.1), Singapur (2.3), Japan (3.4), Švajcarska (3.6), Danska (4.0), Malezija (4.3), Izrael (4.8), Tajvan (5.0), Island (5.0) i Ekvador (5.1). Švajcarska će, prema prognozama Blumberg agencije, ove godine sa druge pozicije istisnuti Singapur, a elitnom društvu će se priključiti Češka Republika, direktno na 6. mestu, i Južna Koreja, dok će Ekvador napustiti društvo TOP deset.

SRPSKA EKONOMIJA MEĐU NAJBEDNJIM U SVETU

 

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “INDEKS BEDE JOŠ DRŽI SRBIJU U TOP DESET”

Your email address will not be published. Required fields are marked *