91. DODELA OSKARA – HOLIVUDSKE NEPRAVDE

Holivudske nepravde postala je krilatica – praktično sinonim svake dodele Oskara. I ovogodišnja, 91. dodela, i jutro nakon ceremonije, kao i svake i ove godine protekli su više u priči ko jeste a ko nije zaslužio pozlaćene statuete. I, naravno, o nastupu Bredli Kupera i Lejdi Gage uživo sa oskarom ovenčanom pesmom “Shallow” koja je postala planetarni hit čim je njihov film “Zvezda je rođena” dospeo u bioskope.

NEPRAVDE PREMA GLUMCIMA

Najveći gubitnik svakako je Glen Klouz, koja je, iako sedmi put nominovana za prestižno filmsko priznanje – ovog puta za maestralno odigranu ulogu supruge u istoimenom filmu – ostala bez Oskara za glavnu ulogu. Uprkos burnom aplauzu koji je dobila Olivija Kolman, pobednica, za ulogu u filmu “Miljenica”, svetski mediji nisu štedeli nezadovoljstvo nepravdom prema Glen Klouz.

Tako je ova 72-godišnja glumica koju, između ostalih pamtimo iz filmova “Fatalna privlačnost”, “Albert Nobs”, “Opasne veze” – za koje je svojevremeno takođe bila nominovana, zadržala neslavni rekord među kolegenicama. U stopu je prati Ejmi Adams, sa šest bezuspešnih nominacija, koja je i ove godine bila u trci za Oskara za sporednu žensku ulogu u filmu “Vice”. Holivudske nepravde u svom punom sjaju!

91. dodela Oskara - nepravde prema glumcima, istorijat
Nije ovo prvi put da holivudska politika stane na put filmskom zdravom razumu. Bilo ih je gotovo svake godine od kada se nagrada dodeljuje, a neke od najvećih nepravdi o kojima se i danas priča sa nesmanjenim žarom, pogledajte na donjoj grafici.

91.dodela Oskara - najveće nepravde u istoriji glumci

NEPRAVDE PREMA REŽISERIMA

Holivudske nepravde nisu ništa manje kada su u pitanju nagrade za najbolju režiju. Ove godine, Oskar je otišao u prave ruke – Alfonsu Kuaronu za flm “Roma“. Ali nije uvek bilo tako. Samo pogled na nekoliko majstora režije i njihove filmove koji su bili nominovani ali ne i ovenčani oskarom (da ne pominjemo da neka od njihovih ostvarenja Holivud čak nije ni uvrstio u trku za nagrade) i danas se smatraju vrhuncem rediteljske umetnosti.

91.dodela Oskara - najveće nepravde u istoriji za režiju

NAJBOLJI FILM – NAJČEŠĆE SPORNA KATEGORIJA

Da li “Zelena knjiga” zaista zaslužuju Oskara za najbolji film ove godine? Mnogi će reći da je “Roma” uskraćena, i da bi Kuaron i ekipa trebalo da budu zadovljni oskarima za režiju i najbolji strani film. Hm. Da li to opravdava holivudsku nemogućnost da se uzdigne iznad sebe i dodeli najvažnijeg oskara filmu koji nije na engleskom jeziku? Ili čak u obe kategorije?

Na spisku filmova koji su bili nominovani proteklih godina, a nisu, po mišljenju Američke akademije za filmsku umetnost bili vredni Oskara, nalaze se kultna ostvarenja koja svojevremeno nisu bila po volji Holivudu a danas su u vrhu na listi 100 najbolijh filmova svih vremena Američkog instituta za film (AFI). Donjem spisku moramo dadati i filmove “Brokeback Mountain”, “Šesto čulo”, “Biti Džon Malkovič”,…

91.dodela Oskara, filmovi koji su ostali bez oskara, istorija

Što je još gore, mnogi od klasika koji su rangirani pri vrhu AFI liste nisu čak ni nominovani za Oskara za najbolji film. Ovo čak nadilazi i krilaticu holivudske nepravde. I o čemu onda da pričamo?

91.dodela Oskara - NIkad nominovani filmovi u istoriji Holivuda

 

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “91. DODELA OSKARA – HOLIVUDSKE NEPRAVDE”

Your email address will not be published. Required fields are marked *