ČIJA JE MOĆ MEKŠA?

Koja nam se od tri sile – EU, Rusija, SAD – najviše dopada, a koja najmanje? Koja utiče na nas, naše stavove, naše političke odluke, recimo glasanje? Ko ima tu meku moć i čija je moć mekša?

Monitoring TV stanica koje je sproveo BIRODI (Biro za društvena istraživanja), a prikazan je u našoj infografici, govori o tome da je sadržaj o američkoj politici najzastupljeniji ali u prilično negativnom svetlu. EU je zastupljena manje od SAD, takodje često u negativnom kontekstu. I imamo Rusiju, koja je od sve tri velike sile prikazana najmanje ali u najpozitivnijem svetlu.

Pojam meka moć smišljen je u Americi osamdesetih godina. Uspešno je demonstriran tokom devedesetih, pa i na Balkanu. Demistifikovan je onog trenutka kad je Rusija ovladala tom političkom veštinom, pod kraj prve decenije 21.veka i počela da je primenjuje. Pa i na Balkanu.

Šta je meka moć? Ukratko, sposobnost uticaja na neku manju državu i društvo kako bi velike sile dobile željeni spoljnopolitički rezultat. Glavna i najvažnija poluga tog uticaja su mediji.

CIJA JE MOC MEKŠA - UVODNI DEO

TV mediji sa nacionalnom frekvencijom aktivnosti velikih sila uglavnom prate kroz prizmu kosovskih političkih zbivanja. Vrednosno neutralno, uglavnom, prenose agencijske vesti i informacije i vrlo malo analiziraju situaciju i stavljaju je u širi kontekst.

CIJA JE MOC MEKŠA TV STANICE

Štampani mediji u Srbiji drže se neutralnosti kada je reč o izveštavanju o aktivnostima EU, SAD i Rusije.

ČIJA JE MOĆ MEKŠA DNEVNA STAMPA

Funkcionerski stavovi i ocene dominiraju, potom ekspertski dok je stavova gradjana u štampi, oko deset odsto.

ČIJA JE MOĆ MEKŠA TON GOVORA

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “ČIJA JE MOĆ MEKŠA?”

Your email address will not be published. Required fields are marked *