BRAČNA OMČA UMESTO DETINJSTVA

Available Downloads:

Bračna omča umesto detinjstva? Da li biste pristali da je nabacite svojoj maloletnoj kćeri? I iz kog razloga? Zdrav razum kaže NE, i kaže da ne postoji ni jedan jedini razlog za tako nešto. A ipak milioni devojčica širom sveta znaju šta je bračna omča.

Nedavno je svet obišla vest da je u Australiji sedmogodišnja devojčica stupila u brak sa 34-ogodišnjim Melburžaninom koga je brak “koštao” jedne zlatne ogrlice. I to je samo jedan, možda najdrastičniji od 171. slučaja prisilnih dečjih brakova u zemlji kengura otkrivenih u poslednje dve godine.

DEČJI BRAK – NASILJE NAD DECOM

Po definiciji UNICEF-a i mnogih međunarodnih organizacija, dečji brak je onaj u kome je jedan od supružnika mlađi od 18.godina (posebno devojčice), i smatra se povredom ljudskih prava – nasiljem nad decom. I mada se, na globalnom nivou, broj dečjih brakova smanjuje poslednjih decenija – mahom zahvaljujući zakonskoj regulativi u razvijenim zemljama, opšta slika je i dalje prilično tmurna.

Kao da se nismo odmakli od perioda kada su u Staroj Grčkoj ili Starom Rimu rani brakovi (za oba pola) i rano majčinstvo bili ohrabrivani. U Kini su dečji brakovi čak bili društvena norma. U Srednjem veku i kasnije – a običaji su, iz raznih razloga i danas pristuni u mnogim delovima sveta – brakovi su ugovarani još u detinjstvu a realizovani čim bi devojčica stigla do puberteta.

BRAČNA OMČA I PRE 15.GODINE

U 21. veku, 158 zemalja ima crno na belo da je navršena 18.godina zakonsko zeleno svetlo za stupanje u brak, ali čak u 146, državna ili običajna pravila dozvoljavaju devojčicama i mlađim od 18 godina da se udaju uz odobrenje roditelja ili nadležnih institucija. Čak u 52 zemlje roditelji mogu odobriti udaju svoje kćerke iako je mlađa od 15.godina. Kada su u pitanju dečaci, 105 zemalja odobrava stupanje u brak pre 18.godine uz pristanak roditelja, a u 23 zemlje to je praksa i za dečake mlađe od 15.godina.

Tako su, nažalost, uprkos brojnim pokušajima međunarodnih institucija koje brinu o ljudskim pravima i zaštiti dece, dečji brakovi i dalje vrlo rasprostranjeni naročito u nekim delovima Afrike, na jugu i zapadu Afrike, u Latinskoj Americi i Okeaniji.

Bračna omča umesto detinjstva

Kao što pokazuje primer iz Australije, dečji brakovi nisu samo problem siromašnih i zemalja u razvoju. Zapad nije izuzetak. Procentualno je broj dečjih brakova neuporedivo manji, ali procenti u ovom slučaju nisu opravdanje. U Sjedinjenim državama, recimo, samo u ovom veku registrovano je više od 200.000 dečjih brakova. Statistika pokazuje da je 2,1% devojčica starosti od 15 do 17. godina stupilo u brak, a 7,6% uzrasta od 15 do 19.godina. U Evropskoj uniji registrovan je veliki porast dečjih brakova u poslednjoj deceniji, a obrazloženje je da su sa velikim prilivom izbeglica stigli i njihovi običaji rane udaje.

BEZ DONJE STAROSNE GRANICE ZA UDAJU – OSAM EU ZEMALJA

U članicama EU legalna starost za stupanje u brak je 18.godine, osim u Škotskoj, gde je 16. Ipak, u većini zemalja 16.godina je minimalna starosna dob za brak uz roditeljsko ili sudsko odobrenje, a u Estoniji je 15. Zanimljivo je da OSAM zemalja (Belgija, Finska, Francuska, Grčka, Irska, Luksemburg i Slovenija) nema određen minimum, mada je svuda potrebno sudsko ili odobrenje socijalnog radnika za sklapanje ranog braka.

Bračna omča umesto detinjstva

I mada neke od zemalja EU brine ova pojava, još uvek Balkan i neke zemlje istočne Evrope prednjače po broju dečjih brakova na Starom kontinentu.

Dečji i prisilni (dečji) brakovi u ovim zemljama, među kojima je i Srbija, uglavnom se sklapaju u romskim zajednicama i nekim ruralnim oblastima. Ipak, u većini zemalja na ovom području dečji brakovi su protivzakonski, pa nemali broj nije priznat već se smatra neformalnom zajednicom. U Bugarskoj i Rumuniji praksa brakova ugovorenih u ranom detinjstvu i dalje je zastupljenija nego što bi se očekivalo.

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “BRAČNA OMČA UMESTO DETINJSTVA”

Your email address will not be published. Required fields are marked *