BORBA PROTIV GLADI TRAJE, CENE HRANE RASTU

(1 infographic review)

Borba protiv gladi u svetu se nastavlja, mada cene hrane i dalje rastu. Na međunarodnom tržištu, cene hrane porasle su u maju 2019. za 1,5 odsto, saopštila je Svetska organizacija za hranu i poljoprivredu FAO. Do ovoga je došlo zato što je poskupljenje mlečnih proizvoda od 3 odsto i mesa od 5,2 odsto neutralisalo pad cena žitarica.

BROJ GLADNIH U SVETU SE SMANJUJE

Rast potražnje za hranom po pravilu donosi skok cena. Za proizvodjače to je dobra vest. Skok cena, medjutim, ne ide u prilog gladnima čiji je broj na globalnom nivou prepolovljen u odnosu na period od pre četvrt veka, ali opet iznosi vise od 700 miliona.

Zemlje Istočne Azije, Latinske Amerike i Kariba pokazale su najveći napredak u smanjenju gladi zahvaljujući ekonomskom rastu, ulaganjima u poljoprivredu i relativnoj političkoj stabilnosti.

MERE ZA GLOBALNO SMANJENJE GLADI

Globalno smanjenje gladi rezultat je poboljšane produktivnosti u poljoprivredi, posebno porodičnih gazdinstava i malih farmera. Bolje mere socijalne zaštite, kao što su bonovi za hranu ili programi školskih obroka, takođe su značajno uticale na globalno smanjenje gladi.

Subsaharska Afrika i dalje ima najviši stepen neuhranjenosti u svetu. Skoro svaki četvrti stanovnik nema dovoljno hrane za aktivan i zdrav život, navodi FAO.

U SRBIJI SE BROJ GLADNIH POVEĆAVA

U Srbiji oko 20 odsto stanovništva živi u teškom materijalnom položaju a 10 odsto, odnosno oko 700.000 gradjana, živi ispod apsolutne granice siromaštva. Za razliku od svetskog trenda u Srbiji se tokom decenija broj gladnih povećavao.

BORBA PROTIV GLADI TRAJE, CENE HRANE RASTU
BORBA PROTIV GLADI TRAJE, CENE HRANE RASTU

1 review for BORBA PROTIV GLADI TRAJE, CENE HRANE RASTU

  1. Milica

    Odlična infografika, istina,…

Add a review

Your email address will not be published. Required fields are marked *