130. ROĐENDAN AJFELOVE KULE

Pariz svečarski dočekuje poslednji martovski vikend – 130. rođendan Ajfelove kule. Uz muzički spektakl, digitalni teatar i avanturu-poteru „Tajni dosijei Ajfelove kule“ za posetioce,”Gvozdena dama” biće još jednom centar sveta.

Ajfelova kula sagrađena je za potrebe Svetske izložbe 1889, kao spomenik-obeležje stotoj godišnjici Francuske revolucije, i kao simbol prosperiteta Francuske. Iako je ime dobila po Gistavu Ajfelu, skice kule napravili su inženjeri koji su radili za Ajfelovu firmu (Moris Keclin i Emil Nugije) a arhitekta je bio Stefan Sovestr.

Jedno od svetskih čuda, “Gvozdena dama” je danas ikona Pariza, u vrhu najposećenijih spomenika na svetu, značajan „donator“ pariskog budžeta, umetnička inspiracija, za mnoge simbol ljubavi…

130 godina Ajfelove kule

Kako i dolikuje ovako vremešnoj i u svetu omiljenoj dami, Ajfelova kula ima burnu i prošlost punu zanimljivih priča.

130 godina Ajfelovog tornja istorija

Mnogi su se bunili protiv njene gradnje, smatrajući je beskorisnom i monstruoznom – poznata je peticja 300 umetnika tog doba, među kojima su bili Emil Zola, Mopasan i mlađi Dima. I Hitler je 1944. naredio njeno rušenje, ali je za to zadužen general odbio da izvrši naređenje.

Po projektu, Ajfelova kula je trebalo da bude razmontirana nakon 20 godina. Ali kada joj je isticala licenca, pokazala se korisna kao bežzični predajnik kojim su presretane kodirane poruke neprijatelja

130 godina Ajfelove kule predajnik

Danas ima više od 40 replika u svetu, jednu čak u prirodoj veličini, u Tokiju. Ali, danas je mnogo lakše graditi ajfelove kule nego što je to bilo pre 130 godina, kada je ona bila pravo inženjersko, arhitektonsko i dizajnersko čudo, čiji su temelji ukopani na svega 15 metara ispod zemlje.

130 godina Gvozdene dame IZGRADNJA

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “130. ROĐENDAN AJFELOVE KULE”

Your email address will not be published. Required fields are marked *